Dentin, Dentin Nedir

- Reklamlar -

Dentin Nedir
Dişlerine gereken ilgiyi göstermeyen ve bakımı düzenli olarak yapmayan kişilerin ileride karşılaşacağı diş hastalıkları ve düş çürümeleri kendilerine içinden çıkılamayan kimi zaman maliyetli tedaviler gerektiren durumlarla karşı karşıya kaldığını hepimiz biliyoruz. Bunu bazıları yaşayarak öğrendi bazıları görerek bazıları ise bu durumdan haberdar bile değil. Dişler ağız sağlığı için çok önemlidir. Çocukluk yaşta başlaması geren diş fırçalama ve şekerli asitli yiyeceklerden uzak durma alışkanlığı yetişkinlik yıllarında kişinin rahat etmesini sağlıyor. Dentin ne demektir sizlere bundan biraz bahsedelim yer yer televizyon reklamlarında yada diş doktorlarından duyduğumuz bu terimin anlamı nedir bir göz atalım. Dentin diş tabakasının hemen altında bulunan ve yarı canlı bir tabakaya verilen isimdir.

Dentin'in ağırlığının %70 gibi bir oranı kalsiyum tuzu olduğu için kemikten daha sert bir yapısı bulunmaktadır. Kanallarında sinir hücresi bulunmaz dentin kanallarında bulunan sıvı  hidrostatik basınca neden olabilecek etmenlerle karşılaştığında büyük bir diş ağrısı meydana gelir buna dentin hassasiyeti denir.Dentin insan dişlerine sarı rengini veren katmandır. Dentin oluşumu diş ömrü boyunca sürdüğünden yaşlandıkça dentin kalınlığı artar. Bu nedenle dişler daha sarı görünür. Dişin rengine etki eden bir diğer tabaka minedir. Minenin kalınlığı azaldıkça,alttaki dentin tabakası daha fazla görünür hale gelir.

Dentin; Primer dentin, Sekonder dentin ve Tersiyer dentin olmaj üzere 3'e ayrılır. Bunları sırasıyla açıklayacak olursak Primer dentin, ilk oluşmuş dentindir. Sekonder dentin, diş okluzyona geldikten sonra yavaş oluşan ve ömür boyu devam eden dentindir.Tersiyer dentin, çürük gibi stimulusların etkisiyle oluşur ve pulpayı korumayı amaçlayan bir oluşumdur. Hızlı oluşur ve düzenli değildir.

Minede olduğu gibi, mineralizasyon devamlı olarak meydana gelmez, dentin çizgiler bırakarak (Ebner çizgileri) ritmik bir düzende seyreder. Odontoblastlar mine-dentin birleşiminden uzaklaştıkça, geride hücreye bağlı biçimde kalmış bir uzantı bırakırlar. İkinci bir aşamada bu odontoblastik uzantı, yüksek derecede mineralize olmuş peritübülerdentini meydana getirecek olan odontoblastik kanal duvarının kalsifikasyonunu gerçekleştirmek için bir taşıma aracı olarak kullanılır. Bu yapılanmadan dolayı, dentin çürük veya diğer travmalar gibi tehditlere karşı reaksiyon gösterebilecek, canlı bir dokudur. Dolayısıyla dentini bir tabaka olarak tanımlamak zordur; homojenitesi çok düşük olup, pulpaya yakınlığı, yaş ve dış kaynaklı travma gibi koşullara bağlı olarak değişkenlik gösterir.


guncel, dentin, dentin nedir, primer dentin, sekonder dentin, tersiyer dentin, açığa çıkan dentin ne demek, diş ve dentin, 
- Reklamlar -
Dentin, Dentin Nedir Reviewed by Sözlerine Bak on 22:41 Rating: 5

Hiç yorum yok:

All Rights Reserved by Haber Blogu © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.